Onlangs werd bekend dat de Stichting Recht op ggz een rechtszaak voorbereidt tegen de Nederlandse staat en zorgverzekeraars vanwege de lange wachtlijsten in de ggz. Met deze rechtszaak wil de stichting zorgverzekeraars dwingen om meer zorg in te kopen voor ggz-cliënten. De rechtszaak wordt ondersteund door belangenorganisatie MIND.
Al lange tijd roepen belangenorganisaties de overheid op om strenger te handhaven op de zorgplicht van zorgverzekeraars. Eind 2023 waren er ongeveer 78.000 mensen die op een wachtlijst stonden. Van deze groep heeft de helft dringende zorg nodig, zoals mensen met trauma gerelateerde klachten en depressies. Naast het persoonlijke leed leiden de lange wachtlijsten ook tot maatschappelijke kosten; hoe langer mensen op een wachtlijst staan, hoe de kleiner de kans dat ze op korte termijn terugkeren naar de arbeidsmarkt.
Experts denken dat de rechtszaak kans van slagen heeft. Zo werd in eerdere uitspraken van de geschillencommissie de zorgplicht gezien als een resultaatverplichting. Hier kunnen zorgverzekeraars alleen onderuit in geval van overmacht, en daar is in de huidige situatie geen sprake van. Daarnaast staat in de grondwet dat de overheid de volksgezondheid moet bevorderen en een wettelijke zorgplicht heeft ten aanzien van burgers.