Liberman Module: Omgaan met psychotische symptomen
Wie schizofrenie heeft, kan te maken krijgen met diverse psychotische symptomen. Dit zijn uitingsvormen van de ziekte. Bijvoorbeeld hallucinaties, wanen, angst of depressiviteit. Dat is heel vervelend, maar gelukkig zijn er zogenaamde copingstrategieën, manieren om ermee om te gaan. In dit artikel geef ik daar voorbeelden van. Deze helpen je om met schizofrenie om te gaan en ermee te leven.
Hier volgt een overzicht van de symptomen en de bijbehorende copingstrategieën. Dit betekent: wat kun je doen als je ergens last van hebt wat door schizofrenie komt.
1. Probleem: gehoorshallucinaties (het horen van stemmen, geluiden, scheldwoorden) of andere hallucinaties (het zien, proeven, ruiken of voelen van dingen die er niet zijn).
Oplossing:
– Neuriën of zingen
– Een dutje doen
– Tegen de stemmen zeggen dat ze moeten verdwijnen
– ‘Stop’ denken
– Met vrienden praten
– Naar de film gaan
– Een boek, krant of tijdschrift lezen
– Gaan liggen en ontspannen
– Lichaamsbeweging nemen
– Tv kijken
– Naar de radio of een cd luisteren
– Je bezighouden met je meest geliefde hobby.
2. Probleem: wanen (het last hebben van nare gedachten, ongebruikelijke gedachten en overtuigingen, paranoia en achterdocht).
Oplossing:
– Gaan liggen en ontspannen
– Een dutje doen
– Met vrienden praten
– Je bezighouden met je meest geliefde hobby
– Een boek, krant of tijdschrift lezen
– Lichaamsbeweging nemen
– Tv kijken
– Naar de radio of een cd luisteren
– ‘Stop’ denken.
Zoals je ziet, kan een en dezelfde activiteit je helpen bij verschillende problemen. Probeer alle oplossingen uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Dit verschilt van persoon tot persoon en misschien ook per situatie. Ik bedoel dat soms de ene oplossing het beste kan werken en soms de andere. Je kunt ook zelf copingstrategieën bedenken en ontwikkelen.
Bron: Psycho-educatie. Het werkgroep-deel. Werkboek voor deelnemers. H. van Peperstraten en H. Aalders. 2000. Uitgeverij Parnassia, psycho-medisch centrum Den Haag