Ervaringsverhalen
Welkom op de Ervaringsverhalen pagina van De Kentering. Hier staan aangrijpende verhalen over mensen die te kampen hebben met een psychische kwetsbaarheid. Van depressie, burnout, autisme, psychoses en schizofrenie komen aan bod.
Wilt u zelf ook een persoonlijk verhaal op deze site zetten over uw ervaringen met uw psychische kwetsbaarheid dan kan dat. Neem hiervoor contact met ons op.
Ervaringsverhalen
Corona en Zorgtoestand - Anneke van ZEBRA
Veel mensen om mij heen inclusief mijzelf moeten weer een nieuw balans vinden nu er corona heerst. Veel activiteiten kunnen niet meer doorgaan. Manieren om met spanning en emoties om te gaan worden beperkt. Ik ging bijvoorbeeld twee keer in de week zwemmen, waarvan een keer met een vriendin. Het zwemmen en het in contact zijn met mijn vriendin hielp mij met mijn dagstructuur, mezelf activeren, in contact blijven met mijn gevoelens en mijn omgeving. Dit is nu weggevallen. Daarnaast merk ik om mij heen dat mensen kwetsbaar(der) zijn geworden. Ik wil er graag voor ze zijn. Ik wil zorgen voor de ander, zorgen voor de mensen om wie ik geef.
Steun
Vroeger zou ik meteen de ‘zorgstandknop’ voor de ander hebben ingedrukt. Ik zou me volledig op de ander focussen en mezelf compleet wegcijferen. Ik zou de ander zo min mogelijk willen belasten met mijn gedachten en gevoelens. Ik zou uit contact gaan met mijn eigen gedachten en gevoelens. Ik zou mezelf vergeten. Gelukkig heb ik bijgeleerd, want op de langere termijn heb ik vooral mezelf hiermee. Ik zet niet de zorgstand aan. Althans, niet de zorgstand voor de ander. Ik merk op dat ik wil gaan zorgen. Ik merk op dat er beroep wordt gedaan op mijn zorgknop en ik deze wil indrukken.
Nu denk ik bij mezelf: wat heb ik nodig? Contact maken helpt mij. Hoe ga ik dit doen? Ik besluit met mezelf af te spreken om de ander een luisterend oor te bieden, maar ook om mijn verhaal te doen en om een luisterend oor te vragen. De veranderde situatie raakt mij ook. Ook ik mag steun vragen. Ook ik ben belangrijk. Ook ik verdien zorg. Ook jij verdient zorg. Zorg goed voor jezelf. Vraag en zoek steun. Ik merk echter ook op dat ik me slechter begin te voelen. Vroeger zou dit juist een reden zijn om de zorgstand volledig vol overtuiging in te drukken (en deze met alles in mij ingedrukt proberen te houden).
(Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren)
Grote verandering - Anneke van ZEBRA
Niet alleen
Het valt als een warme deken over me heen. Ik ben alleen, maar ik hoef me niet alleen te voelen. Ik pak mijn telefoon. Ik bel iemand op die ik al een lange tijd niet gesproken heb. Ik zeg: “Goh, ik heb je al een tijd niet gesproken. Hoe gaat het met je?”
Contact
Als ik dit teruglees, raakt het me. Ik vind het jammer dat ik me nog zo rot kan voelen. Daarentegen zie ik ook een grote verandering. Vroeger zou ik de telefoon niet hebben opgenomen. Ik zou de hele avond en misschien wel de volgende dag me nog steeds zo rot hebben gevoeld en niks hebben gedaan. Nu nam ik op en heb ik vervolgens deze hulp toegelaten. Ik heb contact gemaakt. Daarnaast ben ik nog een stapje verder gegaan en ben ik actief contact gaan zoeken met iemand anders. Hoe zorg jij voor jezelf als je je alleen voelt? Op wie kan jij bouwen? Zorg goed voor jezelf!
Anneke – ZEBRA
(Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren)
Uitglijden en weer opstaan - Stefan Groothuis
Geluk
Stefan Groothuis
Taboe
P.S. Per e-mail laat Stefan nog weten: “Ik ben zelf ook erg blij dat de redenen waarom ik het wilde vertellen goed weergegeven zijn door de media. Het is echt heel bijzonder wat voor mailtjes ik krijg van voor mij onbekenden, die schrijven dat ze er echt wat aan hadden. Zelfs een vrouw, die ik dus niet kende, die mij mailde dat ze meteen de volgende dag de stap naar haar huisarts had genomen om psychologische hulp te zoeken. Daar werd ik toch wel even stil van.”
365 Dagen Autisme - Gijs Horvers
365 dagen autisme is een (bijna) dagelijkse blog van Gijs Horvers.
Gijs is ervaringswerker autisme, actief als trainer/coach en geeft landelijk lezingen over autisme.
Bekijk informatie over Gijs Horvers en zijn youtube kanaal via onderstaande links:
Een depressie overwonnen - Mike Boddé
Positieve reacties
Taboe
Dromen
Mike Boddé
Genieten van de kleine dingen
Na de depressie ging alles veel makkelijker voor Mike. Dat geldt waarschijnlijk voor iedereen die een zware periode heeft meegemaakt, zegt hij. Mike kan nu meer genieten van de kleine dingen, zoals een wijntje of een kaasplankje. Ook is hij nu eerder tevreden.
Voor of tegen medicijnen
Op de vraag hoe Mike aankijkt tegen de discussie over medicijnen, antwoord Mike dat therapie altijd ideaal is. Maar als iemand een gevaar wordt voor zichzelf of anderen, dan zijn medicijnen goede hulpmiddelen. Ongeveer de helft van alle depressieve mensen is geholpen met medicijnen. De laatste jaren is er veel ophef over bepaalde medicijnen, maar bij een zware depressie zijn medicijnen belangrijk. Therapie helpt dan niet. Niettemin werpen de jaren, waarin Mike therapie heeft gehad, nu hun vruchten af. Bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie, waarin je leert om je eigen gedachten te analyseren. Vaak blijkt dan dat je negatieve gedachten helemaal niet reëel zijn. Nu helpt hem dat, maar tijdens de depressie niet.
Humor
De toekomst
Door: Job Schellekens
Psychosegevoeligheid als zingeving - Henk Driessen
Als jonge jongen was ik al een buitenbeentje. Ik werd altijd als laatste gekozen bij de sportwedstrijden en was de pispaal van de klas. In mijn geboortedorp Vlierden voelde ik mij een vreemde eend in de bijt.
Ik ben een laatbloeier, ik begon met de mavo en eindigde met de universiteit. Ik ging Fiscaal Recht studeren. Toen ik nog drie tentamens moest maken en de scriptie, zou ik waarschijnlijk cum laude zijn geslaagd. Helaas knapte ik echter af. Ik was zwaar overspannen, zei men.
Of ik al die jaren gelukkig was? Nee, ik was in mijn jeugd al psychisch een wrak. Ik stortte mij op de studie want dat was mijn laatste strohalm. Maar ik wist totaal niet wat ik met mijn leven aan moest. Ik was zo bang om een mislukkeling te worden.
Tijdbom
Zon
Henk Driessen
Passie
Vanaf 1994 ben ik al lid van Anoiksis
(een organisatie voor mensen met psychose-gevoeligheid, red.), in 2009 werd ik actief lid. Ik was coördinator van de regio Oost-Brabant. De redacteur van het kwartaalblad vroeg of ik daarvoor stukjes wilde gaan schrijven. Dat doe ik nu alweer zeven jaar. Ik mag me zelfs hofleverancier noemen van dat tijdschrift.
Door: Waldemar Krijgsman
Persoonlijk ervaringsverhaal - Diana Wolsink-van Landeghem
Ziekte-inzicht
Herstel
Diana Wolsink-van Landeghem
Gelukkig
Ik heb het idee dat ik (hierdoor) midden in de maatschappij sta, dat ik er ook mag zijn en mag meedoen – dit in tegenstelling tot de periodes dat ik een te hoge dosering medicatie/overbehandeling kreeg.
Mijn websites
Mijn waan en ik - Lilian Korpel
Achtervolgd
Angst
Dubbelspion
Psychose
De diagnose werd mij op papier uitgereikt: “Wij denken dat jij een psychose hebt” , was het oordeel. Wie, ik?
Lilian Korpel
Ik, die ooit werkte als verpleegkundige en ook in de psychiatrie had gewerkt en met mensen met een verstandelijke beperking. In mijn puberteit nooit last van gehad.
Diagnose en nabehandeling
Geloof in mezelf - Petra Ybeles Smit
Sterke geest
Naastenliefde
Vrijwilligerswerk
Zoals gezegd is ook mijn vrijwilligerswerk heel belangrijk voor me. Dat was het ook voor mijn herstel. Ik heb me indertijd zonder aparte professionele steun gereïntegreerd en mijn leven na zoveel jaren permanente depressies en angststoornissen weer opgepakt en opgebouwd. En zelfs heb ik nog een aantal jaren op landelijk niveau betaald als beleidsmedewerker gewerkt. Tot mijn lichaam het opgaf en ik moest stoppen.
Petra Ybeles Smit
Pas achteraf besefte ik in de loop van de tijd hoe apart dat was. Maar als lichamelijk gehandicapte en chronisch zieke vanaf mijn geboorte had ik al ontzettend veel in mijn leven zelf uit moeten zoeken. Omdat er niemand was die mij in mijn situatie advies kon geven. Dus dat ben ik met mijn psychische problemen en later herstel en reïntegratie ook gaan doen. Goed of slecht, maar dat is hoe het ging.