Steeds meer mensen in Nederland zullen moeite krijgen om van hun financiële schulden af te komen, zegt ombudsman Reinier van Zutphen in een pas gepresenteerd onderzoek. Door de coronacrisis zal deze groep alleen nog maar verder toenemen, is de verwachting.
Een van de belangrijkste oorzaken van dit probleem is dat mensen met schulden tegen talrijke barrières aanlopen als ze van hun schulden af proberen te komen. Zo worden mensen die worden verdacht van uitkeringsfraude voor tien jaar uitgesloten van schuldhulp. Maar volgens de ombudsman worden niet alleen de echte fraudeurs gestraft, maar ook de mensen die per ongeluk een vergissing hebben gemaakt. Een ander voorbeeld is de moeilijke toegang tot de schuldsanering: er worden zulke strenge eisen worden gesteld om in aanmerking te komen voor schuldsanering, dat veel mensen bij voorbaat geen verzoek indienen.
Niet alleen de ombudsman, maar ook maatschappelijke organisaties zien een toename van mensen die in een uitzichtloze situatie zitten door schulden. Zij krijgen meer hulpvragen, bijvoorbeeld van mensen die vragen om eten en speelgoed. Met name gezinnen en mensen die alleen wonen vragen steeds vaker om hulp. Een relatief nieuwe groep zijn de zzp-ers, die door de coronacrisis hun inkomsten hebben zien dalen.
Van Zutphen stelt voor dat bewindvoerders zich meer inspannen om cliënten aan te melden voor de schuldsanering.