Waldemar Schrijft ...
Als eerste de boekbesprekingen:
Al deze boeken zijn door De Kentering aangeschaft en staan in onze boekenkast.
Kijk op de pagina “Bibliotheek” voor een volledige verzameling van boeken.
U kan daar ook suggesties doen voor boeken die wellicht ook interessant zijn voor aanvulling aan onze collectie.
Boekbespreking: De moed van imperfectie – door Brené Brown
“Laat gaan wie je denkt te moeten zijn”. Zo luidt de ondertitel van dit boek. De schrijfster, professor dr. Brené Brown (1965), onderzoekt hoe je een bezield leven kunt leiden, vanuit een goed gevoel van eigenwaarde. Een bezield leven wil zeggen dat je met hart en ziel leeft en liefhebt. Daarvoor heb je moed, compassie…
Boekbespreking: Hier en nu – door Thich Nhat Hanh
Geluk en vrede zijn echt mogelijk. Door bewust ademhalen kom je volledig in het hier en nu en leef je elk moment ten volle. Ga liefdevol om met pijn, verdriet, woede of irritatie, zoals je een huilende baby zou omarmen. Deze negatieve emoties kun je met meditatie en wakker bewustzijn in het hier en nu…
Boekbespreking: De kracht van het NU in de praktijk – door Eckhart Tolle
Dit boek en andere werken van spiritueel leraar Eckhart Tolle (1948) hebben vele mensen geholpen om bewuster in het hier en nu te leven. Een samenvatting. Zijn en verlichtingEr schuilt een eeuwig levend bewustzijn in en achter alle levensvormen: het Zijn. Dit is ons diepste zelf, onze ware aard. Als we dit hoge bewustzijn willen…
Boekbespreking: Gelukkig zijn – door Yves-Alexandre Thalmann
Er bestaan vele boeken over geluk. Nu graag aandacht voor het Feel good-werkschrift – Gelukkig zijn, een werkboek met, zoals de omslag belooft, “Inspirerende oefeningen om het geluk te vinden in jezelf”. Eerst een beetje theorie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk niet afhankelijk is van: materieel welzijn, al moet je wel kunnen voorzien in…
Boekbespreking: Ik hou van mij. De kracht van zelfliefde – door Annemarie Postma
Dit inspirerende boek gaat over het belang en de waarde van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Dit heeft niets met egoïsme of zelfs narcisme te maken: vanuit een positief zelfbeeld heb je de wereld en de mensen om je heen veel meer te bieden en kun je veel meer bijdragen aan het grotere geheel. Liefde voor…
Hier volgen artikelen die Waldemar Krijgsman heeft geschreven.
Reacties op deze artikelen ontvangen wij graag!
Depressie: positief denken helpt
Depressiviteit is vandaag de dag helaas een wijdverbreide ziekte. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Uit Zorgboek Depressie komen de volgende tips over positiever denken, die kunnen helpen bij het terugdringen van depressiviteit. Negatief denken haalt je naar beneden en maakt dat je stemming somber is. Echter, je kunt elke dag een nieuw…
Desiderata
De volgende tekst heet Desiderata en is afkomstig van Max Ehrmann. “Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk, welke vrede er in stilte kan heersen. Sta op goede voet met alle mensen, zonder jezelf geweld aan te doen. Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en luister naar anderen; ook zij vertellen hun…
Dankbaarheid als levenshouding
Hoe vaak het gebeurt het niet dat we ons met anderen vergelijken en vinden dat we ‘minder’ hebben? Ik denk dat iedereen dit wel eens meemaakt. Vaak gaat het om materiële zaken. De buurman heeft wél een grote auto en het gras is groener aan de overkant. Maar dat is niet nodig. Andere dingen zijn…
Te grote zucht naar materiële perfectie maakt ontevreden
Natuurlijk: je best doen is prima. Wat je doet, wil je zo goed mogelijk doen. Je wilt de omstandigheden naar je hand zetten en alles uit je leven halen wat erin zit. Maar je kunt daar ook in doorslaan. Als je te veel streeft naar perfectie op elk (materieel) gebied van je leven, ben je continu…
Doelgericht leven
Als je geen betaalde of onbetaalde baan hebt, moet je zelf elke dag opnieuw je tijd en je dag invullen en indelen. Dat valt niet altijd mee. Een baan geeft het voordeel dat je in een bepaald ritme gedwongen wordt. Er komen taken op je af en je hoeft niets steeds te bedenken: wat zal…
Liberman Module: Omgaan met werk
Wat geeft je een tevreden gevoel en houdt je van de straat? Juist: werk, goed voor u! Een van de Liberman Modules is gericht op omgaan met werk. De module is opgebouwd uit negen vaardigheidsdomeinen. Een beknopt overzicht. In het eerste komt aan de orde hoe werk je leven verandert. Het gaat over kosten en…
De Kentering, van alle markten thuis
De Kentering in Nijmegen biedt ondersteuning en informatie aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Ook is het een plek waar cursussen plaatsvinden en waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Medewerkster Mariëtte Van der Zwet vertelt enthousiast over het bureau. Wat doet de Kentering? De Kentering doet meerdere dingen. Het is een informatie- en steunpunt en belangenorganisatie…
Diagnose autisme – en dan?
Als je hoort dat voor jou de diagnose autisme gesteld wordt, lijkt dit geen reden voor een groot feest. Je bent er misschien niet blij mee. Niemand wil graag afwijken of vreemd worden gevonden. Maar hoe erg is die diagnose eigenlijk? Je bent misschien anders, maar zeker niet minder. Zie jezelf als bijzonder, boeiend, uniek…
Genieten doet goed
Voor je gevoel van welbehagen is het belangrijk om dingen te doen waarvan je geniet. Het lijkt een open deur, maar toch is het zinvol om hierbij stil te staan. Als je last hebt van psychische klachten, kunnen die je zo in beslag nemen dat je vergeet hoeveel mooie en fijne dingen er zijn waarvan…
Van Messiah tot Magnum: het belang van kunst
Voor mij zijn muziek en kunst in het algemeen belangrijk. Ik heb een brede smaak en luister graag naar zowel pop als klassieke muziek. Het mooie aan muziek is dat het je in een prettige stemming kan brengen. Zo heb ik twee jaar geleden op een vakantie in Picardië, Noord-Frankrijk, de cd Junior van Röyksopp…
Wat kun je zelf doen tegen een depressie (2)?
Een depressie kan je tegen de vlakte slaan, maar gelukkig kun je zelf het een en ander doen om weer op te staan. Hier volgt deel 2 van de samenvatting van tips van het Fonds voor Psychische Gezondheid: – zorg dat je iedere dag minimaal één betekenisvol sociaal contact hebt – doe minimaal één…
Wat kun je zelf doen tegen een depressie (1)?
Als je last hebt van depressiviteit, is dat vervelend, misschien veel meer dan dat, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit vaak van voorbijgaande aard is. Ook al zijn de klachten nu overweldigend, ze gaan meestal weer zoals ze gekomen zijn. Op de website van het Fonds Psychische Gezondheid (www.psychischegezondheid.nl) zijn nuttige…
Positief denken
Als je last hebt van een psychiatrische ziekte of aandoening, is het makkelijk om ontevreden te zijn en te kijken naar hoe goed anderen het voor elkaar hebben en hoe minnetjes je daarbij afsteekt. Anderen hebben een huis, een auto, een goedbetaalde baan met maatschappelijk aanzien en ook nog eens een gelukkig gezinnetje. Wat is…
Hoe gaat het?
Als je te kampen hebt met psychische klachten, zijn zaken die voor anderen normaal of vanzelfsprekend zijn dat soms niet voor jou. Het is goed om naar een positieve toekomst te streven en actief aan je eigen geluk te werken. Je kunt dit doen door je eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden. Verdeel…
De kleine goede daad
Als je rondloopt met een vaag idee dat je iets goeds wilt doen, maar je weet niet wat, dan kun je deze wens op allerlei manieren vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld: op bezoek gaan bij je opa boodschappen doen voor je zieke buurvrouw wandelen met iemand die in een bejaardenhuis woont en in een rolstoel zit…